A Travellerspoint blog

de Duitse buren

Kennis maken met

sunny 28 °C

Donderdag, 18 mei 2017, Kiskunmajsa – Szeged
Gisteravond, een uur of elf, de camping is in diepe stilte gehuld en er klinkt ongelofelijk mooi vogelgezang. We hebben dat beiden nog nooit gehoord! Zou dit nou een “nachtegaal” zijn?
Het is een kilometer of 50 rijden, daar ben je wel een uurtje mee bezig als je geen autoweg hebt.
Het is heerlijk weer. Een graad op 27-28, je hoort ons niet klagen.
We hadden een bescheiden plattegrond van Szeged en een boekje met een adres van de Tourist Information. We reden er probleemloos naar toe en vonden een plekje voor de deur! Dachten we.
Daar zat dus niets maar we zaten wel in het centrum. Er bleek nog een adres te zijn en na wat foutmeldingen vonden we een uiterst behulpzaam dametje die goed in haar talen was: we mochten kiezen uit Hongaars, Tsjechisch, Duits of Engels. Nee, Nederlands zat niet in haar vakkenpakket.
We werden voorzien van de info die we dachten nodig te hebben, deels in het Nederlands.
Eerst maar een aan de koffie met wat lekkers. Cappuccino, Espresso Dopio, een stuk Taart met fruit en een Wiener Sachertorte voor de somma van nog geen € 7,-.
In het kort komt de geschiedenis van Szeged hier op neer: er is een Szeged vóór en een na 1879.
Dat jaar is het jaar van de Grote Overstroming van de Tisza.
Alles, maar dan ook alles werd weggespoeld. Dus gebouwen van voor 1879 zijn er niet.
Wat we zo al gezien hebben.
Het Stadhuis is gebouwd in Neobarok-stijl en werd ingehuldigd door Frans Jozef I.
De Nieuwe Synagoge zijn we niet in geweest, de stijl is Eclectisch. Bouwstijlen die nauwelijks te omschrijven zijn worden vaak Eclectisch genoemd.
Op het Plein van de Martelaren vind je het Ruiterstandbeeld van Ferenc Rakoczi II. Er is ook een monument dat herinnert aan de Revolutie van 1956 die hier op dit plein begon met de Studentenopstand. Het is een Universiteitsstad en dat kun je zien aan de zeer gemengde bevolking.
Maar waar het allemaal om te doen is is natuurlijk de Dom Kerk.
Na de Overstroming in 1879 was er van het oorspronkelijke gebouw bijna niets meer over. Slechts een heel klein stukje staat er nog wat gebruikt wordt als trouwlokatie.
In 1913 is de bouw van de nieuwe Dom van start gegaan en in 1930 ingewijd.
De stijl is: (let op!) romaans, gotisch en Oriëntaals-Grieks orthodox. Nou ja, dit heb ik niet zelf bedacht maar uit een boekje overgenomen.
Maar nu onze eigen bevindingen. Het is groot, heel groot. Maar absoluut heel mooi. Drukke beschilderingen, vele nissen en nisjes, beelden, altaar alles ziet er heel fraai uit. Het gigantische orgel heeft 9040 pijpen!!
Het grote plein ervoor wordt voor meerdere doeleinden gebruikt: van concerten tot toneel- en operavoorstellingen.
We hebben nog wat gebouwen aan de buitenkant bezichtigd, o.a. de Nationale Schouwburg en de Watertoren op het St Stephanplein.
En wat er ook is in deze 4e stad van Hongarije is Aquapolis. Een vierseizoenen waterstad 4400 m2 waterplezier waaronder in totaal 1000 meter waterglijbanen! Ik stop ermee, heb de pijp uit en we gaan op zoek naar onze auto. Hij stond nog netjes op zijn plek. Wel met een roze brief in een plastic zakje onder de ruitenwissel. Ik geloof dat ze bedoelen dat ik een parkeerbekeuring heb.
Ik snap niets van het overschrijvingsformulier dus doe ik er ook maar niets mee.
Man, wat een dag!

Vrijdag, 19 mei 2017, Kiskunmajsa
Een dagje op de camping gepland met de nodige klusjes and things to.
Anneke wilde een wasje draaien en dat kan hier voor HUF 900,- = € 3,00 ongeveer.
Ik had me voorgenomen de te pletter geslagen vliegen van het voorfront van de caravan af te poetsen, toilet reinigen, toilet legen, caravan binnen uitstoffen want het barst van de pluizen die in de lucht heen en weer geblazen worden door de wind. Eenmaal binnen, vliegen ze niet weer naar buiten: slimme pluisjes.
Na de lunch hebben we wat in de zon liggen dralen met een goed boek op schoot en oogjes op half zeven. Tenminste bij mij. Anneke houdt het beter vol. In de middag weer naar onze favoriete super markt op zoek naar verantwoord gemarineerd vlees. We vonden iets wat er op lijkt.
Op de camping bij het 5 o’clock drankje hebben we alles voorbereid voor een COBB sessie.
Het was wonderbaarlijk mals, goed gemarineerd en smaakte heerlijk. Een yoghurtje na, opruimen, schoonmaken en een kopje koffie. Morgen willen we weer wat leuks opzoeken in de buurt.

Posted by zwit.too 00:35 Archived in Hungary Comments (0)

Naar een riante camping

......van een belachelijke camping

sunny 25 °C

Dinsdag, 16 mei 2017, Kiskunmajsa.
Gisteravond zagen we het al: achter de caravan barstte het van de mieren. Campingbaas Johan kwam aanzetten met zeer desastreus verdelgingsspul tegen mieren. Opgelost, dit gedeelte dus.
Er staat nog een NL-caravan. Een Leeuwardenaar getrouwd met een Oekraïense vrouw. In twee dagen tijd van Leeuwarden naar hier toe gereden, 1400 kilometer!
De avond valt en het wordt donker, niet een beetje, maar aardedonker. Op de camping brandt geen enkel lampje. Vreemd en gevaarlijk. We slapen er niet slecht op.
Vanmorgen stond in het teken van heel veel lawaai. In het bos werd hout gekapt, gezaagd en met een tractor aan de achterkant van de camping gelost. Het 82 jarige eigenwijze Nederlandse knechtje mocht op de motormaaier figuurmaaien. Hij reed rakelings langs allerlei obstakels, totdat er ineens een akelig geluid weerklonk: ijzer op ijzer! Maar hij kreeg het spul weer aan de gang, maar twee bochten verder stopte het weer. Johan kwam erbij kijken, de maaier ging op zijn kant en ja hoor, een niet gering eind stalen ketting compleet in z’n maaimessen.
Ook dat werd weer opgelost en wij waren het inmiddels al lang zat. We hadden gisteren al een andere camping gezien op nog geen kilometer verder: Jonathermen Camping en daar wilden we even kijken. Nou, dat was gauw klaar. Er was plaats, het zag er mooi uit en het kostte ook nog eens € 4,-p/nacht minder. Terug naar ons Dorpke waar de stuntpiloot ons als target uitkoos. Rondjes om de caravan maaien en als toetje, om de auto. Wat een kloothommel. Snel afrekenen, aanhaken, 900 meter rijden, het plaatsje hadden we al uitgezocht en een half uur later stonden we weer. Maar nu voelden we ons wel lekker!
De camping staat helemaal vol met Duitsers. Ze zijn er allemaal voor de Thermal Baden. En dat wordt in Duitsland (als er reden toe is) door de Krankenkasse (ziektekostenverzekering) betaald. Ze krijgen zelfs een dagvergoeding van € 13,- p/p p/d voor onderkomen! Dat kan best uit! Het is hier een grote parade van wandelende badjassen van en naar de Thermen.
In Kiskunmajsa hebben we even een verse Pizza gehaald en die met smaak opgegeten op de camping. Wij gaan morgen met korting de Thermen bezoeken voor €3,20 p/p een hele dag!

Woensdag, 17 mei 2017, Kiskunmajsa
Vanmorgen de gebruikelijke taferelen. Na het opstaan naar de douche, dan aan boord tandjes poetsen en ontbijttafel klaarmaken. Dat kan makkelijk buiten want het is na een natte nacht lekker opgefrist en alweer hard op weg naar de 25 graden! Chemisch toilet legen, water bijvullen etc.
Koffie dus. Boodschappenlijstje: brood en vlees. Ook nog erg gewenst een paar nette sandalen om het gejatte paar even te vervangen.
We komen in een onduidelijk winkeltje en Anneke fluistert: dit lijkt wel een Tweede hands zaakje.
Na een beetje rond grazen vonden we sandalen die er kek genoeg uitzagen. De maat was 44 en dat is vaak goed, dus passen maar. Na het verstellen van drie klittenband straps zat het als gegoten.
Nieuwsgierig als ik ben informeerde ik naar de prijs. HUF 1950 = nog geen € 6,50!
Dat er geen reepje leer aan te pas was gekomen was me al duidelijk, maar zo’n prijs? Al haal ik er Nederland maar mee, helemaal goed.
’n Rondje gelopen door het dorp, een kerk van binnen bekeken door kogelvrijglas en op naar de SPAR. Die heeft het leukste en lekkerste assortiment. Brood hebben we onderweg al gekocht dus resteerde het vlees.
Na de lunch hebben we kaartjes gekocht voor de Jonathermen. Als je op internet kijkt en foldertjes leest denk je dat het heel wat is, dat valt wat tegen.
Bij de ingang word je opgevangen door een dame die je een soort hangertje aanbiedt met er aan bungelend een linnen zak en een plastic zak. Die hebben allebei een functie, hoorde ik later, maar wist dat toen niet. Ik frommelde zoveel mogelijk spullen/kleding in de twee tassen en hing m’n nieuwe kekke sandalen aan de haak. Overigens in het omkleedhokje stond een bankje van hout en je sloot het af voor nieuwsgierige blikken met een soort Perzisch tapijt.
We waren klaar voor ons nieuwe thermen avontuur! OMG, wat zag dat eruit! De eerste drie baden waren overdekt. De grootste was een groot zwembad met normale temperatuur uitsluitend voor het trekken van baantjes. Verder was er een hele hete, daar blijf je niet te lang in en een iets minder hete. De laatste was opvallend door zijn hoge aantal vrouwen en nauwelijks mannen. Ik vermoed dat dat kwam door een soort Manneke Pis, maar dan op z’n Hongaars.
Toen maar eens buiten kijken. A helft wordt nog aan gewerkt en de rest ziet er gewoon smerig uit! Dat zijn ze niet, maar zo lijkt het wel. Nog een golfslagbad bezocht zonder golfslag en een jacuzzi- achtig iets met een paar mensen erin. We waren er wel klaar mee. Omkleden en op huis aan.
We komen tot de conclusie dat dit soort tijdverdrijf niet aan ons besteed is.

Posted by zwit.too 11:13 Archived in Hungary Comments (0)

'n oude camping verlaten

...een nieuwe camping vinden

sunny

Zondag, 14 mei 2017, Mindszentgodisa, Magyarhertelend.
Niet te ver weg is een Termen, water van verschillende temperaturen en samenstellingen komt uit de grond omhoog en daar kun je dan in badderen.
In Hongarije barst ’t van deze Termen of Termalbaden. Niet te verwarren met Terminaal Baden want dat is gewoon afleggen.
Na het kopen van Senioren entreekaartjes mochten we ons overgeven aan het badritueel.
Omkleden in kleine hokjes met een te kleine klerenhanger en dat dan wegstoppen in een kastje van dubieuze afmetingen.
Het zag er allemaal een tikje gedateerd uit en meer dan de helft van de baden was nog niet in gebruik. Het maakte ons niets uit. Van een bad van 32 /33 graden naar een bad van 35/36 graden: het maakte ons alweer niets uit. Overigens die heetste was echt even slikken!
Na een paar uur dollen was het mooi geweest, ook al omdat het begrip “hotdog” echt verkeerd werd uitgelegd. Hier werd dat een warm broodje met een kouwe knakworst.
De baden lagen redelijk vol met ouderen die iets over de versheidsdatum heen waren. Da’s niet erg maar ze zaten ook allemaal aan elkaar te vlooien: ze konden niet van elkaar afblijven.
Bij het aankleden kwam ik tot de ontdekking dat mijn sandalen hopeloos verdwenen waren. Bij de receptie waren ze ook niet ingeleverd. Klote!
Terug naar de camping kwam de oude boerin naar het hek toe met een bakje paprika’s en augurken in het zuur. Al rap had ik een augurk te pakken: oei, wat lekker en oh wat heet!
We hebben het bakje gedeeld met de Almeloërs.
Zij en wij willen allebei morgenochtend weg: sneu voor de campingbaas Günther.
We vroegen alvast om de rekening met in het achterhoofd dat pinnen vast niet zou kunnen. En dat klopte. Samen met Günther naar Sasz gereden om geld uit de buur te halen: ook weer geregeld.

Maandag, 15 mei 2017, Kiskunmajsa
Luuk en Tineke reden om 07:15 uur de poort al uit! Wij draaiden ons nog een keer om na hun toetertje. Voor ons doen waren wij ook vroeg: 09.25 zwaaide Günther ons uit.
In eerste instantie ging de route naar Pecs. Daar gingen we links af naar Szekszard. En daar ging het een beetje veel fout. We zaten zomaar richting Zomba te sturen en dat was echt de verkeerde kant op.
We kwamen terug op onze schreden om vervolgens richting Budapest te gaan. Toen mochten we ons verheugen om een waardeloze weg richting Kecskemet. Vreselijk druk en ongelofelijk veel vrachtwagen op een tweebaans weggetje van bijna 50 kilometer! Aan het einde moesten en wilden we ook, de tolweg op en dat reed lekker door richting Kiskunfelegyhaza. Dan afslaan bij afrit 114 richting Kiskunmajsa naar de camping. Maar die vonden we niet. Bij het tankstation hoorden we dat we nog een kilometer of 8 door moesten rijden en dan zagen we het wel. Waar we niet wilden zijn, kwamen we dus wel: camping ons Dorpke! We waren beiden het zoeken een beetje zat en reden toch de camping maar op. Veel groter dan de vorige en we vinden het best zo.
Op het eind van de middag nog even boodschappen gedaan bij een best grote SPAR super in
Keskunfelegyhaza. Heerlijk gegeten aan boord.
Deze trip zou volgens de navigatrice 236 km hebben mogen zijn, maar wij kwamen uit op 278 km!
Slechts 32 km te veel gedaan, we kunnen er wat van.

Posted by zwit.too 12:19 Archived in Hungary Comments (0)

Heerlijk hier...

...in Zuid Transdanubie

sunny 22 °C

Vrijdag, 12 mei 2017, Mindszentgodisa
We hadden al zo’n vermoeden.
Hoorden we vroeger de acculader in de caravan na movergebruik, sinds we onderweg zijn hebben we dat nog nooit gehoord. Ook realiseerden we ons dat bij de laatste moveracties we wel erg traag aan het worden waren. Zou de accu wel geladen worden?
Voor het klusje van gisteren (drinkwaterpompje) hadden we het hele bed al moeten afbreken en nu konden we weer aan de gang. De accu, de omvormer en de moveraansturing zit onder het bed!
Eerst even op zoek naar de voltmeter en toen het bed weer ontmanteld. En ja, er kwam wel 220 volt naar de omvormer toe, maar die maakte er kennelijk geen 12 volt van.
Zoek, zoek, zoek, wat kan dat zijn?
Ik heb het al gemeld een keer: ik ben geen specialist op dit gebied! Maar met een portie gezond verstand kom je ook een heel eind. Wel vrienden, ik vond de oorzaak en de oplossing was daar!
Wat ’t nou was dat vertel ik maar niet: ik schaam me een hoedje!
Van de nood een deugd makend heeft Anneke gelijk ons bed maar verschoond.
’s Middags hebben we boodschappen gedaan in Komlo, zo’n 17 km hier vandaan.
Er bleek een heel grote Tesco te zitten en een kleinere Lidl. De Tesco reden we per ongeluk voorbij zodat we ons mandje maar hebben gevuld met Lidl-spul.
Op de terugweg verse aardbeitjes gekocht langs de weg: heerlijk.
We staan hier met twee echtparen, dat is het en die zijn allebei uitgenodigd door Günther voor een Hongaarse avondmaaltijd. Dus om een uur om zes zaten we gezellig met z’n vijven aan de dis die bestond uit
Paprika’s Krumpli
Sör vagy bor
Kave vagy Tea
Keksz
En Palinka
We lieten het ons uitstekend smaken en we hebben een hoop lol gehad met elkaar.
De moveraccu zit bomvol prik en wij nemen aan boord nog even een afzakkertje en liggen op tijd in ons bedje.

Zaterdag, 13 mei 2017, Mindszentgodisa/Pecs.
Het was een beetje kwakkelweer vanmorgen. En dat heeft onmiddellijk invloed op ons. Dan beginnen ook een beetje rond te keutelen, totdat Anneke bedacht om een was te draaien.
Daar is niks op tegen en je hoeft er ook niet bij te blijven.
Günther bood aan dat als de was klaar was en we niet thuis zouden zijn, hij de was wel even in de wasdroger wilde doen. Aanbod geaccepteerd.
We hadden bedacht vanmiddag naar Pécs te gaan, een stad op zo’n kleine 30 km rijden. In 2009 is het culturele hoofdstad van de EU geweest.
Via een toeristische route reden we langs het Orfü meer. Daar was een tijdrit wielerwedstrijd aan de gang. Iedere minuut haalden we wel een wielrijdster is. Op het meer werd ondertussen fanatiek geroeid en in de omgeving zag Anneke nog hardlopers. Een soort Triathlon?
In Pécs moesten we even zoeken naar een parkeergarage op de rand van het oude centrum. Het lukte! Je kon er een bataljon kanonnen afschieten: goed kans dat je geen auto raakte. Plekje D13 was voor ons.
Bij het buitenkomen uit de parkeergarage valt je blik gelijk op de Synagoge, gebouwd in 1860. Daar zit je dan ook al snel in het voetgangersgebied. En daar zie je de Gazi Kasim Pashamoskee/H.-Mariakerk van de Binnenstad. Op het Domplein vind je St. Pieterskathedraal en Bisschoppelijk Paleis. Al in 1009 was er een Romaanse kerk en die brandde af in 1064. Tja, zo ging dat vroeger.
Het huidige gebouw met vier torens stamt uit 1891 en is ontworpen door Friedrich Schmidt, een Weense architect. Een geweldig imposant gebouw, aan de buitenkant maar ook aan de binnenkant. We kregen nog een staartje mee van een huwelijksvoltrekking.
Op een ander plein werd een openbare fitnestraining gegeven en iedereen die wilde sprong er gewoon tussen. Vergeten te vertellen: vanmorgen was het een beetje druilerig, maar vanmiddag deed de zon het heel lekker. Bij een stoplicht werden we verrast door heel veel motorrijders en dan bedoek ik ook heel veel. We gokten op zo’n 500 stuks!
Bij kroegje Nana dronken we allebei limonade uit een 600 ml grote pot, heel apart en lekker dorstlessend. We zijn weer rijp voor richting home. De auto weer gevonden, Ft 1.050,- parkeergeld,
€ 3,30 ongeveer.
Via de snelle route terug naar ons huisje op wielen. Vanavond staat er civapchici op het menu!
Na het avondeten hebben we even een rondje NIKS gelopen (er is hier gewoon niks) waarbij we een Belgisch/Nederlands stel tegenkwamen. Ze hadden er een soort hoeve gekocht waar het een en ander aan moest gebeuren (ongeveer alles). Leuk gesprek met een paar avonturiers!

Posted by zwit.too 12:23 Archived in Hungary Comments (0)

Hobbels en bobbels

Van Buk naar Mindszentgodisa

sunny 18 °C
View Richting OOST 2017 on zwit.too's travel map.

Woensdag, 10 mei 2017, Bük
Er moesten een paar dingen gebeuren waar we internet voor nodig hebben. En ja, dat hebben ze hier. Het functioneert beroerd ondanks het feit dat er 3 antennes op de camping staan.
Ik snap ook hoe dat komt. Iedereen (nou ja) heeft vandaag aan de dag een laptop mee op reis, maar ook twee tablets en als het even kan allemaal een smartphone. Dat is onze situatie.
Bovenstaande maal het aantal kampeermiddelen en je hebt een vloot aan inloggers waar iedere Wifi antenne horendol van wordt. Het signaal jojoot dus als een gek. Ik schatte in dat de antenne bij de receptie wel eens de beste zou kunnen zijn. En ja hoor, Judit had dienst en wilde wel helpen. In en scheet en een donderslag was alles geregeld: de bank gecheckt, mail gedaan, website bijgewerkt. Judit verdient mijn eeuwige bewondering.
Kom, laat ons eens een paar boodschappen gaan doen. We kwamen bij een kleine Coöp. Dat zag er allemaal een beetje klein uit, niet fris en weinig keus. Wat ze er wel in grote hoeveelheden hebben is paprika, paprikapoeder, paprika in wekflessen, in stukjes, gedroogd, gesmolten, verteerd en nog veel meer. Maar niet wat wij zochten.
We hebben nog een paar winkels gedaan. Bij de Prima waren we na veel paprika aangeland bij het vlees en de vleeswaren. De slager stond driftig uit te benen, hij zag ons staan met onze vragende blikken en nam de benen richting koelcel. Er achteraan flitste een assistente uitbener en die nam ook de benen naar de Koelcel. Dat duurde geruime tijd, wij hadden alle tijd en waren heel benieuwd wanneer de eerste half bevroren naar buiten zou komen. Hij was het, haar hebben we nooit meer gezien. Een vragende blik van hem betekende kennelijk dat we iets moesten bestellen. Dat hebben we dan ook maar gedaan. Ja vrienden, toeristen zijn alleen maar lastig, dat je er geld aan kunt verdienen is nog niet helemaal door gedrongen in Hongarije.
Dan nog een ervaring met een specialiteitenwinkeltje met heel veel paprika- en worstensoorten.
Anneke had wat dingetjes in haar mandje liggen, maar er was iemand anders veel belangrijker en we werden letterlijk aan de kant gedrukt. Reden voor mijn Anna, die laat zich niet zomaar aan de kant drukken, om haar mandje leeg te kiepen en het pand te verlaten.
Wat een geweldige dag vandaag!
Morgen gaan we verder, de meeste zaken hebben we al ingepakt.
De hele dag zon maar de wind is nog steeds hartstikke koud.

Donderdag, 11 mei 2017, Mindszentgosida
De hele dag mooi weer!
We hadden de route uitgebreid bekeken en hadden het idee dat de kortste weg ONDER het Balaton-meer langsliep. Dus Mio staat ingesteld op bovengenoemde plaats en we waren de camping nog niet af en nog 260 km te gaan of we (Anneke en ik tegen Mia) lagen al met elkaar in bos. Mia zei links en wij gingen rechts. Een klein overzicht van plaatsen die we aandeden in den beginne:
Szombathely
Vasvar, niet te verwisselen met Sarvar
Rabahidveg
Janoshaza
Devecser
Vanaf hier gaven we het op om ons eigen zin door te drijven en luisterden we braaf naar Mia.
Ajka
Veszprem
Szekesfehervar
We rijden dus nu om de noordkant (oost zo je wilt) van het Ballenmeer.
We hebben inmiddels toch een kilometer of 40 rondgedwaald die niet naar het doel leiden!
Tamasi
Nagykonyi
Kocsola
Dombovar….. we zitten in de buurt!
En Mindszentgosda verschijnt voor het eerst op de borden.
Rechtsaf moest de straat zijn waar de camping zich bevond. Camping Mindszent.
Te laat zien we een bordje van de camping aan de rechterkant. Anneke stapt uit en gaat de zaak even verkennen. Tja, ik rij alleen door in een poging ergens te draaien om zo een gunstige positie te krijgen voor het aanloopje van de straat tussen twee betonnen banden door die een brugje overspannen. Het draaien lukt een dorpje verder op en ze praten er nu nog over!
Anna staat klaar om mij te wijzen welk brugje en zo kwamen we toch nog op de zeer kleine camping aan. Günther stond ook klaar om ons te helpen met het vinden van de geschikt plekje.
Hoe we hier zo kwamen? Op de vorige camping spraken met een paar Almelosen en da’s goei volk.
Die vertelden over deze camping. Aangezien Pecs al op ons verlanglijstje stond en deze plaats niet al te ver van Pecs af ligt dachten we : alleh, gaan me de banaan.
We hebben 295 kilometer gereden, dat hadden er 256 moeten zijn.
De caravan en wij zijn zo door elkaar geschud dat we alle kastjes weer opnieuw in konden ruimen zonder uitruimen. Mooi klusje voor Anneke. Het motortje van het drinkwatersysteem was van het slangetje afgetrild, dus ik kon ook gelijk aan de slag.

Posted by zwit.too 02:36 Archived in Hungary Comments (0)

(Entries 16 - 20 of 27) « Page 1 2 3 [4] 5 6 »